FORBES: Miért Budapest a vállalkozások városa

A korábbi években London és Berlin volt az európai vállalkozók úticélja, azonban ezt mára átvette Budapest, Magyarország fővárosa, a Forbes információi szerint.

A Startups.co.uk információi szerint nyolcvan európai város közül Budapest bizonyul a legmegfelelőbbnek arra, hogy vállalkozásba kezdjünk. A városban hemzsegnek a támogatási alapok, ahogy a külföldi befektetők is évről évre egyre nagyobb érdeklődést mutatnak, aminek az eredménye egy Startup központ lett, hatalmas igénnyel a technológiai vállalkozásokra.

A SuperSize Digital ingatlanokkal foglalkozó globális marketing csapatának megalapítója, Steven Tasker, azt mondta, hogy Budapesten olyan képzett munkatársakat lehet találni, akik alacsonyabb fizetésért dolgoznak, mint az Egyesült Királyságban. A cég által fejlesztett Polka Dot Tiger egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a weblapok A/B-metaadatait teszteljék a SEO kampányokban, mely a nyár elejére várható.

Tusker először 2010-ben járt Budapesten az Erasmus egyetemi program keretein belül, és a diplomája megszerzése után vissza is tért ide. „Elkaptam a pesti lázat” - mondja. „A külföldi közösség itt viszonylag kicsi, így valószínű, hogy belebotlasz egy ismerősbe, ha a városközpont felé veszed az irányt. Ettől a város egy kicsi, barátságos közösség érzetét kelti.”

2011-ben még lassú volt a budapesti internacionális Startup cégek gyarapodásának sebessége, és ez Tasker cégét is befolyásolta, ahol dolgozott, ezért visszatért Angliába, ahol gyorsan felküzdötte magát online marketing vezetővé az ország egyik legnagyobb hirdetési ügynökségénél. A saját ügynökségét 2016-ban hozta létre.

Az Egyesült Királyságban túl kompetitívnek bizonyult a Startup piac, ezért ismét ellátogatott Budapestre, és meglepődött azon, amit látott. Az egyszer lassú Startup helyszín most virágzott, pezsgett az élettől elmondása szerint, ezért döntöttek úgy, hogy a SuperSize Digitalt itt működtetik tovább. A tehetséges és jó munkamorállal (néha jobbal is mint Angliában) rendelkező helyiek nagyon jó munkaerőnek bizonyultak. Tasker úgy véli, hogy a kulcsfontosságú készségek könnyű hozzáférhetősége helyezi Budapestet a többi európai város fölé.

„Budapesten rengeteg a magasan képzett, fiatal, technikailag alkalmas munkatárs, aki szívesen dolgozik, és nagyon ritkán szorulnak csak motivációra. Ez egy óriási plusz, amikor vállalkozást indítasz, és magasan képzett csapattagokra van szükséged ahhoz, hogy megvalósuljanak a terveid.”

A budapesti Startup világot az ország kormánya is aktívan támogatja alacsony, 9 százalékos vállalati adóval, amely a legalacsonyabb Európában és a „korai szakasz” státusz bevezetésével, amely lehetővé teszi a vállalatok számára a társasági adóalap csökkentését.

„Mindezen előnyökkel és Európa egyik legszebb városának hátterével könnyen elképzelhető, hogy miért indít egyre több startup itt tábort,” mondja Tasker.

Budapestnek azonban vannak hátrányai, talán a legnagyobb az infláció mértéke. „A budapesti életszínvonal jelentősen emelkedik, ami a magyar fizetéseket felülmúlja” - mondja Tasker. „Sok magyar nem engedheti meg magának, hogy a városban lakjon, és át kell költöznie más településekre. Nehezebben találnak munkát és így sokan kimennek külföldre.”

Függetlenül attól, hogy néhány tényezőt hátránynak tekint, Taskernek meggyőződése, hogy Budapest a legjobb hely egy vállalkozás indítására, magasan képzett munkaerővel, és alacsonyabb működési költségekkel. Most nyolc ember dolgozik a cégében, de az év végéig duplázni szeretné ezt a számot.

Azt mondja: „Ha egy hagyományos ”tégla-és-habarcs” vállalkozást építesz fel, rengeteg startup van a városban, amelyek költséghatékonyan biztosítanak kulcsfontosságú műveletekhez segítséget, például admin, back office, bérszámfejtést stb., így Budapest még mindig érdemes a felfedezésre.”

 

Forrás:

Eredeti, teljes cikk elérhető innen: Forbes

2019.03.21.
Blog

Legfrissebb adózási és könyvelési hírek
Magyarországi adózással kapcsolatos változások, tudnivalók.

Tower Interconsult Kft.
Címünk: H-1134 Budapest, Váci út 45.
G. épület 7. emelet

Telefon: +36 1 808 9402
E-mail:

2021 © Minden jog fenntartva.

5 érv a Tower Consulting mellett

Startupoljon Budapesten! Kapcsolat

Szolgáltatásaink:

Egyéni árajánlat kevesebb mint 2 perc alatt!

Adja meg rövid űrlapunkon vállalkozásának néhány adatát, és kapjon egy személyre szabott ajánlatot akár már holnap.

Kitöltöm az ajánlatkérést