Hogyan indíts kisvállalkozást?

Kisvállalkozást, egyéni vállalkozást ma már könnyen alapíthatunk

Ha cégalapítás mellett döntünk, ennek menete sok-sok szabályhoz és kötelezettséghez kötött, komplex teendők összessége, melyet egyedül nagyon bonyolult és hosszadalmas végigcsinálni. Azonban a megfelelő ügyvédi, könyvelői, adószakértői segítséggel a folyamat megkönnyíthető, és több energia marad a vállalkozás gyakorlati teendőinek ellátására, a vállalkozás beindítására. Összeszedtük milyen feladatokban segíthet a könyvlő egyéni vállalkozás indításakor, hogy tudjuk, mibe is kezdünk, amikor vállalkozás elindítására adjuk a fejünket.

A vállalkozás indítása legfőképp az ötleteléssel indul. Amennyiben folyamatos üzleti tevékenységről van szó, az egyéni vállalkozás lehet a megfelelő vállalkozási forma. Könyvelői szemmel ez a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, itt az indulásnál még ügyvédi közreműködésre sincs szükség.
Az egyéni vállalkozás tevékenységének megkezdésének feltétele a tevékenység bejelentése, de igazolvány kiállítására nincs szükség. Az ország bármely okmányirodájában megtehető ez a lépés, azonban személyes megjelenés szükséges, meghatalmazotti eljárásra nincs lehetőség.
Lehetőség van online felületen keresztül is vállalkozást indítani, melyhez a Webes ügysegéd felület segít, amennyiben rendelkezik ügyfélkapus elérhetőséggel. 

Milyen járulékok terhelik az egyéni vállalkozót?

  • Ha heti 36 órás főállás mellett működik az egyéni vállalkozó, akkor nincs járulékfizetési kötelezettsége addig, amíg vállalkozói kivétet nem veszi ki, valamint a bevétele nem lesz több, mint a költsége. Ilyenkor vállalkozói SZJA előleget kell fizetni negyedévente.
  • A főállású egyéni vállalkozónak viszont már a minimálbér vagy a garantált bérminimum után minden hónapban lesz fizetési kötelezettsége, akár van bevétele, akár nincs.

Könyvelés tekintetében nem kötelező, azonban ajánlott végzett könyvelő segítségét kérni. Az egyéni vállalkozó a teljes vagyonával felel a vállalkzás adóssága esetén, így jó tisztában lenni a határidőkkel, kötelezettségekkel, díjak összegével. Ezek vezetésében és teljesítésében nyújthat nagy segítséget a könyvelő.

Külföldiek számára nincsenek megjelölve ezzel kapcsolatban más szabályozások, azonban érdemes arra figyelni, hogy a magyar rendszer sok tekintetben más mint bármely ország szabályozási rendszere, így a legkézenfekvőbb előírások is különös szabályoknak tűnhetnek.

Kisvállalkozás indítása esetében is érdemes befektetés felkeresni adótanácsadó illetve könyvelő segítségét.

Ők segítséget nyújthatnak a kedvezmények kihasználásában, a büntetések elkerülésében, mulasztások kikerülésében, és a hatékony működésben. Rengeteg munkaóra telhet el segítségük nélkül a különböző jogszabályok bújásával, segítségükkel és szaktudásukkal azonban  ezek a munkaórák a vállakozás fejlesztésére is fordíthatók.

2018.04.04.
Blog

Legfrissebb adózási és könyvelési hírek
Magyarországi adózással kapcsolatos változások, tudnivalók.

Tower Interconsult Kft.
Címünk: H-1134 Budapest, Váci út 45.
G. épület 7. emelet

Telefon: +36 1 808 9402
E-mail:

2021 © Minden jog fenntartva.

5 érv a Tower Consulting mellett

Cégalapításon gondolkodik? Kapcsolat

Szolgáltatásaink:

Egyéni árajánlat kevesebb mint 2 perc alatt!

Adja meg rövid űrlapunkon vállalkozásának néhány adatát, és kapjon egy személyre szabott ajánlatot akár már holnap.

Kitöltöm az ajánlatkérést