Jó tudni! 2018-as adózási változások I. rész

Az idei év is hozott néhány fontos változást adózás tekintetében melyeket az alábbi cikksorozatunkban szeretnénk ismertetni.

Főként kedvezőek alakultak idén a módosítások, ezért az adócsomag optimista hangulatot hozott például az ingatlanpiacra, azonban sok más területen is fontos átalakulások történtek. A Tower Ingatlan Csoport pénzügyi vezetője, Cornides Krisztián segít tájékozódni az adóváltozások rengetegében.

Általános forgalmi adót érintő változások

  • Kiterjesztésre került a kedvezményes áfa kulcs több területre is. 2018. január 1-jétől az internet-hozzáférési szolgáltatásra vonatkozó áfa kulcs 18%-ról 5%-ra, a fogyasztási célú halak áfa kulcsa 27%-ról 5%-ra, valamint a házi sertés élelmezési célra alkalmas vágási melléktermékének és belsőségének az áfa kulcsa 5%-ra csökken.

Online adatszolgáltatás

  • Újdonság, hogy az áfa alanyok online adatszolgáltatásra kötelezettek a számlázó programmal kibocsátott olyan számláik vonatkozásában, amelyek áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot.
  • A 2018. július 1-jétől bevezetni tervezett valós idejű számlaadat küldési kötelezettség szabályai a tervek szerint tovább szigorodnak. A 100 ezer forint áfatartalom feletti számlák esetében alkalmazandó valós idejű adatszolgáltatás a Magyarországon letelepedett cégeken túl a Magyarországon csak áfaregisztrációval rendelkező cégeket is érinti.
  • Egy korábbi változás értelmében 2018. január 1-jétől 5%-os áfa mértékkel adózik az étkezőhelyi vendéglátásban az étel-, és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom.

Az adóeljárást érintő változások

  • A külföldi pénzintézeteknél vezetett számlák bejelentése:
    2018. január 1-jétől a gazdasági társaság adózó a bejelentkezés napjától számított 15 napon belül írásban köteles bejelenteni külföldi pénzintézetnél vezetett számlaszámait, a pénzintézet nevét, valamint a számla megnyitásának és lezárásának dátumát. A bejelentési kötelezettség elmulasztása, késedelmes vagy hiányos teljesítése esetén az állami adóhatóság 600 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja az adózót.
  • Az adófizetési biztosíték:
    2018. január 1-jétől bevezetésre kerül az adófizetési biztosíték jogintézménye az adóregisztrációs akadályokkal nem érintett, de adótartozással rendelkező vagy adótartozással megszűnt cégben döntési pozíciót viselő azon személyek esetén, akik (amelyek) új cégben kívánnak részt venni.
  • Az áfa-bevallási kötelezettséget elmulasztó adózók adatainak közzététele:
    A módosító törvény hatálybalépését követő naptól kezdődően az állami adóhatóság honlapján folyamatosan nyilvánosságra hozza azon adózók adatait, akik áfa-bevallási kötelezettségüknek több mint két, egymást követő bevallási időszakon keresztül nem tesznek eleget.
2018.02.10.
Blog

Legfrissebb adózási és könyvelési hírek
Magyarországi adózással kapcsolatos változások, tudnivalók.

Tower Interconsult Kft.
Címünk: H-1134 Budapest, Váci út 45.
G. épület 7. emelet

Telefon: +36 1 808 9402
E-mail:

2021 © Minden jog fenntartva.

5 érv a Tower Consulting mellett

Adótanácsadásra lenne szüksége? Kapcsolat

Szolgáltatásaink:

Egyéni árajánlat kevesebb mint 2 perc alatt!

Adja meg rövid űrlapunkon vállalkozásának néhány adatát, és kapjon egy személyre szabott ajánlatot akár már holnap.

Kitöltöm az ajánlatkérést