Jó tudni! 2018-as adózási változások II. rész

A következő részben a személyi jövedelemadót, a TB-vel kapcsolatos változásokat, és a helyi adókat érintjük.

Sorozatunk második részében az adózást inkább a magánszemélyek szempontjából vizsgáljuk, azokban bekövetkezett változásokat próbáltuk összegyűjteni.

A személyi jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékot érintő változások

  • A munkáltató által biztosított albérlet adómentessége:
    A munkáltató által adómentesen adható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke a foglalkoztatás első két évében – melyet azonban 2018-tól kell számolni – a minimálbér 40 százalékáról 60 százalékára nő.
  • A lakásbérlet:
    2018. január 1-jétől nem kell 14%-os mértékű egészségügyi hozzájárulást fizetniük a lakást bérbeadó magánszemélyeknek az évi 1 millió forint feletti ingatlan bérbeadásból származó jövedelmük után. További változás, hogy ha például a házastársak közös tulajdonában álló ingatlanhoz kapcsolódó adókötelezettséget teljes egészében az egyik házastárs teljesíti, akkor a párja nevére szóló számlákat is elszámolhatja.

Társadalombiztosítási jogszabályok változásai

  • A Tbj. adóigazgatási reformmal összefüggő változásain túlmenően jelentősebb anyagi jogi változás nincs a törvénycsomagban.
  • Ahogyan az már bejelentésre került, a szociális hozzájárulási adó mértéke jövőre 19,5 százalékra csökken, mindemellett a minimálbér 138 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 180 500 forintra emelkedik. 
  • A szociális hozzájárulási adó mértékének csökkenésével párhuzamosan 19,5 %-ra csökkent a korábban 22 %-os egészségügyi hozzájárulás mértéke.
  • Az évközi változások értelmében az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2018. január 1-től havi 7110 forintról (napi összege 237 forint) 7320 forintra (napi összege 244 forint) emelkedik.
  • Megszűnik továbbá az ingatlanbérbeadás kapcsán fizetendő 14 százalékos egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség is.

A helyi adókat érintő változások

  • A céginformációk továbbítása:
    2018. január 1-jétől az állami adóhatóság a létrejött cégekről a cégbíróság útján beérkezett adatokat a cég székhelye szerinti önkormányzati adóhatóság részére elektronikus úton továbbítja. Mindez azt eredményezi, hogy az új cég a cégalapítás kezdeményezésével nemcsak az állami adóhatóság, hanem a székhelye szerinti önkormányzati adóhatóság felé is egyablakos rendszerben teljesítheti bejelentési kötelezettségét.
  • Az előrehozott adó megfizetése:
    A módosító törvény kihirdetését követő naptól kezdődően az adóalany a jövőbeni helyi adófizetési kötelezettségét annak esedékessé válása előtt is teljesítheti. Ebben az esetben az előrehozott adóról bevallást kell benyújtani a befizetni kívánt adó, adóelőleg megjelölésével. A bevallás önellenőrzéssel nem helyesbíthető.
2018.02.20.
Blog

Legfrissebb adózási és könyvelési hírek
Magyarországi adózással kapcsolatos változások, tudnivalók.

Tower Interconsult Kft.
Címünk: H-1134 Budapest, Váci út 45.
G. épület 7. emelet

Telefon: +36 1 808 9402
E-mail:

2021 © Minden jog fenntartva.

5 érv a Tower Consulting mellett

Adótanácsadásra lenne szüksége? Kapcsolat

Szolgáltatásaink:

Egyéni árajánlat kevesebb mint 2 perc alatt!

Adja meg rövid űrlapunkon vállalkozásának néhány adatát, és kapjon egy személyre szabott ajánlatot akár már holnap.

Kitöltöm az ajánlatkérést