Kinek nem ajánljuk a KATÁ-t?

Minden vállalkozás elindítása sok fejtöréssel, odafigyeléssel, sikerrel vagy akár buktatóval járhat, ezek között kiigazodni pedig meglehetősen nehéz – főleg, amikor éppen a cég felfuttatásán dolgozik az ember.

A kisvállalatok tételes adózása sokat könnyíthet a vállalkozás elindulásának adminisztratív oldalán, azonban számos olyan hátránya is van, ami miatt nem érdemes KATÁ-s adózóvá válni.

  • Egyszerűsége csak belföldi partnerek esetén, alanyi adómentes státuszban látható: a KATA adózás azon vállalkozások számára nyújt jó megoldást, amelyek belföldi értékesítéssel foglalkoznak. Külföldi partner esetén már nem járhatunk el alanyi adómentes minőségünkben, így áfabevallás készítése szükséges minden olyan hónapban, amikor külföldi partnernek számlázunk, vagy fogadunk be számlát. Ilyenkor mindenképp érdemes adótanácsadóval konzultálni!
  • Viszonylag kis összegre biztosít a megfizetett adó: 2018-ban az 50 ezer forintos adó megfizetésével a kisadózók ellátási alapja 94 400 forint, ha a magasabb összegű 75 ezer forintos adót fizetitek, akkor az ellátások számításának az alapja 158 400 forintra emelkedik.
  • A partnerek számára nagyon figyelni kell: fontos figyelni rá, hogy a KATA-s adózó bevételének maximum 50 százaléka származzon egy partnertől, más esetben felmerülhet a bújtatott foglalkoztatás gyanúja.
  • Bizonyos feltételek teljesülése esetén jelentési kötelezettség az adóhatósághoz: Abban az esetben, ha 1 millió forintot meghaladó bevételed származik egy partnertől, jelentési kötelezettséged van neked is és a partnerednek is az adóhatóság részére.

Adótartozás esetén törlik a KATA-s státuszt, és két évig nem választható újra: nagyon szigorú viszont a szabály az esetleges adótartozás esetén. Ha a KATA-s adózó tartozása év végével meghaladja a 100 000 forintot, a vállalkozó nemcsak kiesik a kedvező adózási körből, de két évig vissza sem kerülhet oda.

Így tehát, aki számára a fenti felsorolásból valamelyik eset hasonló lehet, azoknak inkább nem a KATÁ-s megoldást érdemes választaniuk. Minden felsorolt nehézség mellett azt is érdemes hozzátenni, hogy minden esetben érdemes könyvelőt vagy adótanácsadót megbízni, hiszen nagyon sok apróbb és nagyobb kötelezettséget ró a vállalkozásra a jelenlegi szabályozás.

Forrás:
https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/miert-jo-a-kata-5-erv-ellene-5-mellette/

2018.06.06.
Blog

Legfrissebb adózási és könyvelési hírek
Magyarországi adózással kapcsolatos változások, tudnivalók.

Tower Interconsult Kft.
Címünk: H-1134 Budapest, Váci út 45.
G. épület 7. emelet

Telefon: +36 1 808 9402
E-mail:

2021 © Minden jog fenntartva.

5 érv a Tower Consulting mellett

Budapesti adótanácsadó: Kapcsolat

Szolgáltatásaink:

Egyéni árajánlat kevesebb mint 2 perc alatt!

Adja meg rövid űrlapunkon vállalkozásának néhány adatát, és kapjon egy személyre szabott ajánlatot akár már holnap.

Kitöltöm az ajánlatkérést