Személyi jövedelemadózás Magyarországon

Egyértelmű szabály, hogy a jövedelmek után jövedelemadót kell fizetni

Ezzel járul hozzá az egyén a közteherviseléshez, így minden Magyarországon folytatott jövedelmező ügyletet figyelembe kell venni. Ez igaz a magánszemélyekre és a vállalkozásokra is, sőt a külföldi személyekre is, amennyiben Magyarországon jutnak jövedelemhez. A magánszemélyek számára előírt kötelezettség a személyi jövedelemadó, sőt egyéni vállalkozások is alkalmazhatják a személyi jövedelemadózás szabályait, melyek száma „szinte végtelen“, és jó, hogyha észben tartjuk őket.

Azzal érdemes kezdeni, hogy a magánszemélyek minden jövedelme adóköteles. Természetesen kapható adómentesség, vagy adókedvezmény, azonban ezek már a különös szamályok körébe tartoznak. Naptári évenként számolják el az adót, így minden év végén - év elején érdemes készülni az adóbevallásra, de érdemes odafigyelni, hogy évközben adóelőleget kell fizetni.

Mire érdemes figyelni a magyarországi adózáskor?

  • Magyarországon külön számlázó programot (vagy számlatömböt) kell használni, ami megfelel a magyar szabályoknak. (Sok országban a cégek .docx-ben is számlázhatnak).
  • Sok ügyfél úgy gondolja, hogy az elegendő, ha fizetnek adót és akkor az adóhatóság biztos nem büntetheti őket. Ez nem igaz. Az adóhatóság olyan dolgokra is figyel, mint pl. a pénzmosási szabályok.
  • Adminisztráció tekintetében nem feltétlen elegendő az, hogy a magánszemély csak átadja a könyvelőnek a számlákat. Bizonyos esetekben neki is kell nyilvántartást vezetnie, amire majd a könyvelő kéri meg, hiszen vannak olyan infók-k, melyek a számlákból nem derülnek ki.
  • Az adózás tekintetében a Társasági adó (9%) és Iparűzési adó (max 2%) esetén az adó alapja: 'bevétel - költségek'. Azonban a két adónem esetén eltér, hogy mi számolható el költségként és mi nem, érdemes tételesen áttekinteni a vonatkozó jogszabályból.  

A jövedelem megállapításakor az egész bevételt szükséges nézni.

Maga a jövedelem a bevétel és a tényleges költségek különbsége. Magánszemélyek esetén a személyi jövedelemadó bevallásának határideje idén május 22. Külföldi illetékességű magánszemély nyilatkozatát az szja-bevallás alóli mentesítéshez idén április 30-ig adhatja le.
2018. január 1-jétől az adóbevallást az adóhatóság az adózó számára elkészíti, melyet kérhet a magánszemély kipostázásra, vagy megtekintheti online. Ezután a fent említett határidőig elfogadhatja azt, vagy módosíthatja.

Mivel a magyarországi szabályozás sok tekintetben bonyolultnak tűnhet, ezért érdemes szakmai segítséget is igénybe venni, akár könyvelőt, akár adótanácsadót felkérni. Ők segítenek megtalálni az éppen ránk vonatkozó szabályokat, és megmutatják, hogyan tegyünk eleget a kötelezettségeknek. 

2018.04.01.
Blog

Legfrissebb adózási és könyvelési hírek
Magyarországi adózással kapcsolatos változások, tudnivalók.

Tower Interconsult Kft.
Címünk: H-1134 Budapest, Váci út 45.
G. épület 7. emelet

Telefon: +36 1 808 9402
E-mail:

2021 © Minden jog fenntartva.

5 érv a Tower Consulting mellett

Nincs ideje elkészíteni az éves adóbevaallását? Kapcsolat

Szolgáltatásaink:

Egyéni árajánlat kevesebb mint 2 perc alatt!

Adja meg rövid űrlapunkon vállalkozásának néhány adatát, és kapjon egy személyre szabott ajánlatot akár már holnap.

Kitöltöm az ajánlatkérést