Útmutató a legjobb könyvelő kiválasztásához

Egy cég sikeres működéséhez elengedhetetlen a jól működő adminisztratív háttérstáb, ehhez tartozik a belső vagy külső könyvelő munkája is. De vajon milyen a jó könyvelő? Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a sikeres könyvelő kiválasztásához? Ebben a kérdésben segítünk néhány jó tanáccsal.

Vállalkozás mérete

A kiinduló pont, hogy mekkora cégről beszélünk, hiszen nem mindegy, hogy egy néhány alkalmazottból álló kisvállalkozásról, vagy egy nagyobb méretű, bonyolult szervezeti strukturával rendelkező vállalkozásról. A nagyobb vállalkozás számára szükséges rutinos, megbízható, kipróbált könyvelőt keresni.

Komplexitás

Miután siekerült meghatározni a cég valós méretét, együtt jár ezzel a vállalat működésének komplexitásának felmérése is. Fontos látni, hogy a könyvelési, számviteli, adótervezési feladatok milyen szintű támogatást igényelnek, napi vagy heti feladatok hogyan oszlanak meg, mennyire szükséges a könyvelő személyes jelenléte a cégnél. Sokszor kiváló megoldást nyújthat a modern megoldások, digitális könyvelő programok alkalmazása, azonban az is előfordulhat, hogy az adott cég működéséhez szükséges a mindennapos személyes támogatása a könyvelőnek.

Előzetes egyeztetés

Érdemes előre lefektetni az kereteket, behatárolni a feladatokat, és tisztázni a szolgáltatással szembeni elvárásokat. Itt érdemes kitérni a határidőkre, a feladatok természetére, és egyéb – a cég számára jelentős – kitételekre. A felelősségi körök meghatározása különösen fontos a könyvelő kiválasztásakor.

 Ha az első három szempont szerint sikerült könyvelőt választani, már majdnem teljes a könyvelői választás. Annyira azonban még érdemes figyelmet fordítani, hogy egy könyvelő nem csupán a számlák feldolgozásában, bevallások elkészítésében nyújthat támogatást a vállalkozás számára. A legjobb könyvelő tanácsadóként is közbenjár a cég érdekében: felhívja a figyelmet olyan lehetőségekre, akár pénzügyi akár szervezeti szempontból, amelyek optimalizálják és fejlesztik a cég működését. Éppen ezért a legjobb könyvelő megtalálása a legjobb befektetés is lehet a cég számára.

Forrás:
https://ado.hu/rovatok/szamvitel/hogyan-valasszuk-ki-a-legjobb-konyvelot

2018.05.22.

Indítsa el új vállalkozását könnyedén, intézzen mindent egy helyen. Kezdje velünk gyorsan és hatékonyan!

Bővebben

A határidők és jogszabályok útvesztőjében mérlegképes könyvelőink magabiztosan közlekednek, amíg Ön üzletének érdemi részével foglalkozhat.

Bővebben

Bízza profikra az alkalmazotti bérek kalkulációját! Bérszámfejtőink munkájának köszönhetően munkavállalói pontosan annyit kaphatnak kézhez, amennyi a legfrissebb jogszabályok szerint jár nekik.

Bővebben

A megfelelő cégforma és adózási forma kiválasztásához széleskörű tájékozottság szükséges. A Tower Consulting jogszabályi változásokban is naprakész adótanácsadói örömmel segítenek optimalizálni céges adókötelezettségeit.

Bővebben

Spóroljon meg időt, csökkentse fizetendő adóját és aludjon nyugodtan! Bízza szakértőnkre éves személyi jövedelemadó bevallását!

Bővebben