Multilaterális adóegyezmény miatt változik a hazai adózás

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a napokban jelentette be, hogy Magyarország várhatóan ősszel ratifikálja az OECD többoldalú adóegyezményét, amely számos változást hoz majd a hazai adózási gyakorlatban. A legfontosabb változás, hogy nehezebbé válik az adóelkerülés, számos kiskapu záródik be – főleg a multinacionális vállalatok számára.

Az OECD becslése szerint a nemzetközi cégek kihasználva a nemzetközi egyezmények és az államok adószabályai közötti különbségeket 100-240 milliárd dollárral fizettek kevesebb adót. A két leggyakoribb megoldás a cégen belüli gazdaságilag nem indokolható műveletek és a csak papíron létező leányvállalatok létrehozása.

A jelenlegi tervezet egy olyan többoldalú jogi eszköz, amely lehetővé teszi akár több száz jelenlegi adóegyezmény egyidejű módosítását az OECD égisze alatt, anélkül, hogy ez hosszas tárgyalásoknak és egyeztetéseknek az útját járná végig. Eddig globálisan 78 ország csatlakozott az egyezményhez.

Az egyezmény az ötödik ország ratifikációját követő negyedik hónap első napján lép életbe, amely a március 22-i szlovén ratifikációt követően meg is történt július 1-jén. Az első aláírók egyébként Ausztria, a Man-sziget, Jersey és Lengyelország voltak. Azonban az érintett tagállamok közötti szerződések csak a partnerek ratifikációját követően válnak alkalmazhatóvá, így a Magyarországot is érintő változások legkorábban csak 2020-tól alkalmazhatók.

Forrás:
https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/adozas_szamos_kiskaput_bezar_magyarorszag.665317.html

2018.10.17.

Adótanácsadásra lenne szüksége?

Indítsa el új vállalkozását könnyedén, intézzen mindent egy helyen. Kezdje velünk gyorsan és hatékonyan!

Bővebben

A határidők és jogszabályok útvesztőjében mérlegképes könyvelőink magabiztosan közlekednek, amíg Ön üzletének érdemi részével foglalkozhat.

Bővebben

Bízza profikra az alkalmazotti bérek kalkulációját! Bérszámfejtőink munkájának köszönhetően munkavállalói pontosan annyit kaphatnak kézhez, amennyi a legfrissebb jogszabályok szerint jár nekik.

Bővebben

A megfelelő cégforma és adózási forma kiválasztásához széleskörű tájékozottság szükséges. A Tower Consulting jogszabályi változásokban is naprakész adótanácsadói örömmel segítenek optimalizálni céges adókötelezettségeit.

Bővebben

Spóroljon meg időt, csökkentse fizetendő adóját és aludjon nyugodtan! Bízza szakértőnkre éves személyi jövedelemadó bevallását!

Bővebben